Люцерна — одна з найбільш культивованих кормових бобових культур в світі. Однак її популярність значно знизилася у 1960-х роках з появою на
ринку синтетичних азотних добрив. Водночас удосконалення засобів механізації і прискорення процесу збирання стимулювало збільшення посівів кукурудзи та злакових культур замість люцерни. Проте, в мінливому світі сільського господарства люцерна знову викликає інтерес завдяки своїм численним
перевагам:
Економічні переваги
Люцерна краще забезпечує «білкову автономію» в умовах коливань цін на шрот сої, ріпаку та соняшнику. Люцерна — це культура, яка виробляє найбільшу кількість протеїну з гектара, в середньому 2,5 т/га, що вдвічі більше показників сої. Люцерна в комбінації з кормовою кукурудзою — найкраще поєднання для кормової автономії молочних ферм.
Агрономічні переваги
З точки зору сівозміни люцерна реструктурує і глибоко аерує ґрунт завдяки своїй потужній кореневій системі, яка може досягати 2 метрів і виділяти до 100 кг/га азоту для наступної культури.
Екологічні переваги
Екологічні переваги люцерни в даний час добре відомі:
Структурування ґрунту і підвищена родючості
Збереження якості води
Боротьба з бур`янами
Зниження кількості парникових газів (N2O)
Збереження біорізноманіття тварин
Ці переваги допомагають люцерні зайняти заслужене місце в сільському господарстві.