Збір врожаю кукурудзи на зерно — це завжди компроміс між кількістю, якістю, сушкою та умовами регіону.
Прагнення до оптимального рівня вологості зерна, що дозволить
одночасно обмежити втрати на полі (полягання та опадання
качанів) та підтримати рівень витрат на сушку на прийнятому рівні.
• Оптимальний рівень врожаю вважається досягнутим,
коли завершився перенос поживних речовин до зерна
(поява чорної точки).
• Таким чином, маса 1000 зерен є максимальною для даної
кількості зерен на м2.
• Налаштування комбайна на мінімальне пошкодження зерна
та максимальну очистку.
• Подрібнення пожнивних решток, як можна швидше після збирання
(по можливості, в день збору, щоб ефективно знищити гусениць,
які знаходяться в стеблі: стебловий метелик та ін.)
• Швидко здійснити дискування для змішування подрібнених
поживних решток та якнайшвидшого їх розкладання у ґрунті.
Поради щодо зберігання врожаю:
Перед зберіганням необхідно зменшити рівень вологи зерен до 13–14%.
• Тримайте зерно у прохолодномі місці (від 0 до -6 °C).
Періодично перевіряйте температуру зерна, для виявлення осередків
підвищення температури, вологі зони та зони з ознаками шкідників.