Я вже зареєстрований

Перейти до інформації та послуг у вашому персональному кабінеті.

Я ще не реєструвався

Ви не користуєтесь нашим інструментом? Зв'яжіться з нами, ми допоможемо вам у  будь-який час!

MAS Seeds відзначає 40-річчя інновацій у селекції соняшнику

MAS Seeds відзначає 40-річчя інновацій у селекції соняшнику

By Burcin Dilci - Увімкнено 10.12.2021

MAS Seeds відзначає 40-річчя інновацій у селекції соняшнику.

MAS Seeds відзначає 40-річчя інновацій у селекції соняшнику.

Мальовничі за своєю природою поля соняшнику, які ви бачите сьогодні, приховують у кожній деталі майже півстоліття досліджень. Сьогоденні реалії вимагають створення насіннєвих гібридів, які дають стабільний урожай і зберігають якість олії, а це означає, що генетика рослин має відповідати запиту фермерів.

Якщо наводити цифри, світові виробники збирають майже 55 мільйонів тонн соняшнику щороку, які забезпечують людство олією, кормовими інгредієнтами та насінням.

Генетика, що спрямована на досягнення найвищого потенціалу

Оскільки попит на соняшникову продукцію постійно зростає, генетичне вдосконалення та пошук гібридів, більш стійких до хвороб та вовчка, є надзвичайно важливими. Насіннєві компанії повинні мати можливість запропонувати виробникам більшу вигоду за їхні гроші у вигляді вищої врожайності на тих самих або менших гектарах.

Найбільші зміни, яких ми досягли в селекції соняшнику за ці роки, — це висока толерантність до хвороб і шкідників», — каже Камілла Генрі, керівник відділу розвитку олійних культур MAS Seeds, компанії, яка відзначила 40-річчя селекції соняшнику в листопаді 2021 року. «Це дослідження триває, тому що шкідники та хвороби завжди розвиватимуться».

Наприклад, несправжня борошниста роса була в центрі уваги компанії. Генетика, яку вони створили та десятиліття тому, відрізняється від тієї, що представлена сьогодні на ринку, тому що збудники хвороб еволюціонували. Це ще раз доводить потребу в постійних дослідженнях та прогнозуванні змін, які допомогли б підняти врожайність соняшнику на новий рівень.

Окрім базових фенотипних досліджень та ручного схрещування, селекціонери соняшнику використовують нові технології для покращення характеристик гібридів.

«Найбільшим і найважливішим проривом, якого ми досягли, була інтеграція селекції за допомогою маркерів на початку 2000-х років», — каже Міхаела Патраско, керівник відділу розведення соняшнику в дослідницькому центрі MAS Seeds в Румунії. «Це дозволило нам спростити процес передачі конкретних рис наступному поколінню. Це означає, що ми прискорюємо селекційні процеси».

40 років інновацій

40 років тому урожайність соняшнику становила близько 1,5 т/га. Відтоді виробники більш ніж удвічі підвищили урожай соняшнику. Збільшується не тільки врожайність. Якісні характеристики нових гібридів випередили реліквійні сорти.

«Коли 40 років тому в соняшнику почали використовувати насіння MAS Seeds, вміст олії був набагато меншим, ніж сьогодні», – каже Камілла. «Сьогодні всі гібриди на ринку мають від 45 до 50-52 відсотків олії — це правило більше не виняток».

Соняшник з високим вмістом олеїнової кислоти, яка орієнтована на якість, нещодавно досяг 12 відсотків ринку. MAS Seeds враховує потреби фермерів, ринкові тенденції та технології селекції, щоб вивести гібриди соняшнику під будь-які потреби. Наприклад, високоолеїновий соняшник становить невелику, але зростаючу частку ринку, і селекціонери працюють над тим, щоб продовжувати виводити гібриди для цього сегменту.

Яскраве майбутнє

Так само, як і протягом останніх 40 років, селекціонери соняшнику продовжуватимуть удосконалювати рослини, щоб задовольнити потреби фермерів і споживачів, водночас забезпечуючи більш стійкі методи ведення сільського господарства завдяки стійкості до посухи та хвороб.

«Я пишаюся технологіями та інноваціями в селекції, які ми розробили за останні 40 років», — говорить Майкл Фурно, керівник відділу досліджень і розробок MAS Seeds. «Ми підвищили толерантність до хвороб завдяки генетичним удосконаленням лінійки HelioSMART, розробили новинки із високим рівнем стійкості до гербіцидів та розширили лінійки лінолевих та високоолеїнових гібидів. Ми продовжимо працювати з фермерами по всій Європі, щоб знайти рішення, які їм потрібні сьогодні, завтра і через 10 років»